Fırsatlar

Kedi Piresi ile Nasıl Mücadele Edilir? Pireden Korunma Yöntemleri

26-01-2023 16:08
Kedi Piresi ile Nasıl Mücadele Edilir? Pireden Korunma Yöntemleri

Evlerde beslenen ya da sokakta yaşamlarını sürdüren kediler için tehlikeli bir durum olabilen pire, tıp dilinde ise Ctenocephalides felis, tedavisi yapılabilen bir parazit çeşididir. Diğer hayvanlarda da görülebilen bu parazit, başka hayvanlardan kedilere bulaşabilir. Kedi piresi, hayvanları rahatsız ettiği gibi ileri düzeyde görülürse tehlike hastalıklara da yol açabilir. Ancak kedi sahipleri, alacakları önlem veya uygulanan tedavi yöntemiyle kedilerini pirelerden koruyabilir.

Kedi Piresi Nedir?

Hayvanlarda görülebilen parazitlerden en yaygını olan pire, evde ya da dışarıda olmaksızın kedilerde de çok sık görülür. Kedi piresi nedir sorusu en net haliyle parazit olarak cevaplansa da bu sorunun cevabını, kedilerin tüyleri arasına yerleşerek burada çoğalabilen ve kedilerin kanıyla beslenebilen küçük bir böcek türüdür. Uzunlukları 1-2 mm olarak bilinir. Hızlı üreyebilen böcekler olduklarından önlem alınmaması halinde kedinin vücudunda artabilir, bulunduğu ortamda da artabilirler. Herkesin merak ettiği “kedi piresi bulaşır mı” sorusu da hem hayvanlar arasında hem de insana bulaşması noktasında ‘evet’ olarak cevaplanabilir. Bu yüzden dikkat edilmesi gereken bir konudur. 

" Kuduz Nedir ? Kuduz Hayvan Belirtileri Nelerdir ? " adlı blog yazımızı da okuyabilirsiniz.

Kedide Pire Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Pirelerin en uygun yaşam koşulları sıcak ve nemli ortamlardır. Bu yüzden de kedilerin vücudu onlar için harika bir yerdir. Yaz aylarında da daha fazla görülebilirler. Kedi piresi nasıl anlaşılır, ne gibi yöntemler izlenebilir dersek de aslında çok basit işlemlerle bu anlaşılabilir.


- Kedinizin tüy rengi açık tonlardaysa pireler kendini daha rahat belli eder. Diğer türlü ise kediler pire olan bölgeleri sürekli kaşıma ihtiyacı duyar.


- Pire tarağı ile tüyleri taradığınızda pirelere rastlayabilirsiniz. 


- Kedinin pire alerjisi bulunuyorsa, bulunan bölgeler tahriş olabilir, kabuklanma yapabilir.


- Islak mendille kedinin karnını sildiğinizde küçük kahverengi lekeler geliyorsa bu pirelerin dışkılarını bıraktığı anlamına gelir. kedi piresi belirtileri bu şekilde de anlaşılabilir


Pire Kediler İçin Tehlikeli Midir?

Pirelerin uzun süre kedilerin vücudunda olmaları, üremeleri onlar için sadece kaşıntı, kabuklanma, ağrı yaratma gibi rahatsızlıklar oluşturmaz. Hem içte hem de dışta çok farklı olumsuzluklara neden olabilir.


Bu anlamda “ kedi piresinin taşıdığı hastalıklar nelerdir diye sıralayacak olursak pirelerinde kediler için aslında ne kadar tehlikeli olabileceğini görebiliriz.


Anemi: Pireler kedileri ısırarak kanlarıyla beslendiğinden bu durum anemiye yol açabilir. Anemi de kedilerde çok daha başka rahatsızlıklara da neden olabilir.

Haemobartonellosis: Pire ısırmaları sonucunda birçok hayvanda da görülebilen Mycoplasma Haemofelis parazitine de neden olabilir.


Tenya: Kediler tüylerini yalayarak kendilerini temizler. Bu esnada pire yumurtası yutarsa da sindirim sisteminde tenya enfeksiyonları oluşabilir. Bunun da neden olabileceği ciddi rahatsızlıklar olacaktır.


Kedi Piresi Alerjisi: Özellikle yavru kedilerde rastlanan bu durumda bölgesel olarak kızarıklıklar, kabuklanmalar, ağrılar yaşanır.


Sadece kedilerde değil insanlarda da bazı rahatsızlıklar yaşanabilir. Pireler insan vücudunda konak konumunda olamazlar. Ancak insanlarda da kimi ileri durumlarda tifüs, bartonelloz gibi rahatsızlıklar yaşanabilir. 

Kedi Piresi İnsana Geçer Mi?

Birçok kişinin merak ettiği “ kedi piresi insana geçer mi ” sorusu aslında şöyle cevaplanabilir. Sürekli evde olan kedilerde bile pire olabilir. Çünkü ayakkabılarımızla yaşam alanlarına pireleri bizler de taşıyabiliriz. İnsanlara bulaşması mümkündür. Kedi piresi insandan nasıl temizlenir noktasında da basit işlemlere sahiptir. Bir duş alınmasıyla, elbiselerin yıkanmasıyla kolaylık temizlenilebilir. Peki “ kedi piresi insanda durur mu ” dersek de insan vücudu pirelerin konak halde durabilmeleri için uygun değildir. Kedilerin tüyleri arasında daha rahat yumurta bırakabilir, üreyebilirler. 

Kedileri Pireden Korumanın Yolları 

Her kedi sahibinin en çok çözüm aradığı konu kedi piresi çözümü olmaktadır. Bunun önüne geçebilmek için mutlak ve mutlak belirli aralıklarla kedinize iç ve dış parazit aşısı yaptırmak önemlidir. İç parazit aşısı kediyi 2-3 aylık bir periyotta parazitlerden korur. Dış parazit ise enseden damla usulüyle vücuda aktarılır. Kedinizi pirelere karşı korur. Ancak etki süreleri sonunda tekrarlanması gerekir. Bu şekilde kedinizi pirelerden koruyabilirsiniz. 


Kedi piresi tasması da hayvanseverlerin kedileri için tercih ettiği bir üründür. Etki alanı kısıtlıdır. Kullanılabilir ancak tasmanın kedilerin boynunu tahriş edebilme ihtimali de vardır.


Pire tozları da kullanılabilir. Fakat bu gibi ürünlerin kullanımı veterinere danışılarak gerçekleştirilmelidir. Kimi ürünler kedilerin vücudunda tahribata neden olabilir.


Kedinizin sokakta zaman geçirmesini önlemeniz de gerekir. Diğer kedilerle veya farklı ortamlarla temasında pire bulaşması daha kolay olur. 


Kedi Piresi Nasıl Yok Edilir?

Evinizde veya sokağınızda beslediğiniz bir kedide normalinden fazla pire varsa “ kedi piresi nasıl temizlenir ” aşamasında birden fazla doğal yöntem de vardır. 



- Pire tarağıyla düzenli temizlik yapılabilir. Bu yöntemde uygun bir organik sirkede tarağı sürülerek tarama işlemi yapılabilir. Tarağı kedi vücuduna değdirmemeye özen göstermeniz gerekir. 


- Bitkisel içerikleri sprey veya pire şampuanları kullanılabilir. Öncesinde veterinerinize danışmayı unutmayın.


- Ev temizliği de önemlidir. Haşere ve pirelere karşı koruyucu ilaçlandırmalar yapılabilir. Düzenli aralıklarla yapılan temizliklerle birlikte evin havalandırması da etkilidir. 


- Dışarıdan eve girerken ayakkabıların temizlenmesi, kediyle temas etmeden giyimin değiştirilmesi ve ellerin yıkanması da önemlidir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.