Fırsatlar

Kedilerde Ses Kısıklığı ve Larenjit

26-12-2022 15:16
Kedilerde Ses Kısıklığı ve Larenjit

Kedilerin miyavlaması son derece normal bir durumdur. İnsanlarla bu şekilde iletişim kurabiliyorlar. sevincini, isteklerini, ihtiyacını, üzgün ve sinirli olduğu zaman kendilerini miyavlayarak anlatmaya çalışırlar. Miyavlamalar 1-2 saniye sürer ancak sürekli tekrarlı bir şekilde gerçekleşir. Kediler hayatının belli dönemlerinde kalın ve boğuk bir sesle miyavlarlar. Kedilerin bu sesleri çıkarmasının altında yatan sebebi ise ses tellerindeki iltihap olabilir. Bu iltihaplanmalar solunum yolu rahatsızlığından ortaya çıkabilir. Kedi sahipleri, böyle bir problemle karşılaştıkları anda vakit kaybetmeden bir veterinere gitmesi gerekiyor. Sağlık ertelemeye gelmez. 

Kedilerde Ses Kısıklığı

Ses kısıklığı bir hastalık belirtisidir. İlk olarak, kedinizin ses kısıklığının neden kaynaklandığını tespit etmelisiniz. Kediler, insanlara göre hassas bir yapıda oldukları için, kolayca hasta olabilirler. Sık görülen kedi hastalıklarından birisi de ses kısıklığı problemidir. Bu dönemde sürekli olarak hapşırırlar. Nefes alıp verirken zorlanırlar. Kuru öksürük ve burun akıntısı gibi belirtiler ortaya çıkar. Ancak bazı durumlarda kedilerdeki ses kısılması fazla miyavlama sonucunda meydana gelebilir. Bunu anlamak için kedinizin hareketlerini 2-3 gün gözlemleyin. Eğer hastalık belirtilerini gözlemlediyseniz vakit kaybetmeden veterinere götürmeniz gerekir. 

Kedinizin bir sağlık problemi yoksa ses kısıklığını gidermek daha kolay olacaktır. 

Kedinizin ses kısıklığını tedavi etmek için, birçok detayı öğrenmeniz gerekir. Örneğin, baharatlı özel kedi mamaları kedinizin boğazını tahriş edebilir. Mama seçerken bu konuyu dikkate almalısınız. Bunun dışında çok sıcak ya da soğuk içecekler vermemelisiniz. Vereceğiniz sıvılar ılık olmalıdır. Etraftaki toz ve dumanlar kedinizin sesini kısmış olabilir. Bu durumu kısa zaman içerisinde geçecektir. Kedinizin tedavisini yapıp veteriner kontrolünde verilen ilaçları düzenli bir şekilde almasını sağlarsanız kısa sürede iyileşecektir. 

 

Ayrıca bkz: Kedilerde Mantar Hastalığı Nedir?

 

Kedilerde Larenjit Hastalığı

Larenjit hastalığı, kedilerde ciddi problemlere yol açabilir. Kedilerdeki ses kutusu ve gırtlağın arasındaki bölümde ortaya çıkmaktadır. Bu hastalık genellikle yaşlı olan olan kedileri etkilemektedir. 12 yaşında olan kedilerde daha sık görülür. Bu hastalık döneminde; yüksek ateş, ağız kokusu, solunum güçlüğü ve miyavlamalarda azalma meydana gelir. Kediler larenjit hastalığına yakalandıkları zaman hızlı bir şekilde fark edilirler. 

Larenjite bağlı olarak ortaya çıkan ses kısıklığı, 1 ya da 2 hafta içerisinde geçmesi beklenir. Eğer problem uzun sürerse, kedinizin veteriner tarafından kontrol edilmesi gerekir. Bu hastalık FIV ve FeLV gibi ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Kedinin boğaz bölgesinin detaylı bir şekilde incelenmesi için, MR, ultrason ve tomografi sonuçlarından yararlanılır. Doğru tedavi ve ilaçların düzenli kullanılması ile larenjit problemi iyileştirebilir.

 

Bu içeriğimizde Kedilerde Ses Kısıklığı ve Larenjit konusunu sizler için hazırladık. Umarım içeriğimiz faydalı olmuştur. Kedi hastalıkları ile ilgili daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız bizleri takip etmeyi unutmayınız.

 


 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.