Fırsatlar

Kedilerin Korktuğu 10 Farklı Durum

06-03-2023 11:38
Kedilerin Korktuğu 10 Farklı Durum

Kediler, evcil hayvanlar arasında özgürlüklerine olan düşkünlükleri veya kendine has tavırlarıyla bilinse de aslında onlar da oldukça ürkek olabilmektedirler. Aklımıza bile getiremeyeceğimiz birçok durum onlar için korku verici olabiliyor. Onların bu tarz bir adrenalin yaşaması ise tüy dökme gibi sorunlara da neden olabilir. 


Kedilerin korktuklarında gösterdiği kimi davranışlar sevimli ve komik gibi gözükse de bu durum hiç de dışarıdan göründüğü gibi değildir. Onların daha rahat bir ortamda yaşamlarını sürdürmesi için kedi sahiplerinin kedilerin korktukları şeyler hakkında bilgi sahibi olması önemlidir. Bunları önleyici şeyler yaparak kedinizin fiziki ve mental sağlığını koruyabilirsiniz. 

Kediler Neden Korkar?

Bir anda tedirginleşme, gözleri bir noktaya dikip bakma, durup dururken savunma hareketi yapma, agresif hareketler sergileme vs. Evlerinde kedi besleyen kişilerin çok iyi durumlardır. Genel olarak karakterleri sakindir. Rahatına düşkün, alıştığı ortam dışında farklı bi durum istemezler. Alışkanlıklarına da düşkündürler. 


Çok ürkek davranan kediler genelde geçmişte travma yaratan bir olay yaşamış olabilir. İnsanların en normal hareketlerinden bile ürkebilirler. Seslere karşı beklenmedik tepkiler olabilir. Gözlerinin içine sürekli bakılması da genel olarak tüm kediler için rahatsız veren bir durumdur. 


“Kediler neden korkar” sorusunu da aslında kedilerin sahip olduğu karakteristik özellikler ile daha rahat anlayabiliriz.

Kediler Nelerden Korkar?

Her ne kadar kediler arasında korku duyulan şeyler değişse de genel olarak bir sıralaması yapılabilir. Kedilerin korktuğu durumlar, eşyalar şu başlıklarla açıklanabilir;


1-) Su
Birçok kişinin de bildiği bir durumdur. Kedileri yıkamak bu haliyle çok zorluk yaratır. Ancak bu durum kedi cinsleri arasında farklılık gösterebilir. Kimi kediler veya yavru kediler su ile oynamayı sevebilir. Yine de bu durum çok sık görülebilir. Altında yatan neden ise doğada bulunan yabani kedilerin de sudan korkması olarak açıklanabilir. Kısacası bu durum kedilerin evcilleştirilmesi öncesine dayanan bir durumdur.


2-) Yoğun Koku ve Yoğun Sesler
Aniden gerçekleşen ve değişen birçok şey kedileri korkutabilir. Yoldan geçen araba ve motordan çıkan yüksek sesler, havai fişekler, bazı sebze kokuları veya sirke, alkollü içecekler veya kolonya gibi ürünler, soğan vb. kokulara karşı hassasiyet gösterebilirler. Bulundukları ortamdan veya bu objelerde uzak durmak için agresif, ürkek tavırlar sergileyebilirler.


3-) Elektrik Süpürgesi, Fön Makinesi
Kimi kediler ev aletlerinden çıkan seslere karşı hassasiyet gösterebilirler. Özellikle elektrikli süpürgeler ve fön makineleri onlar için korkutucu olabilir. Temizlik zamanlarında genelde bu ortamlardan kaçabilirler.


4-) Yabancı Kişiler
Eve gelen misafirler de kediler için adrenalin yaratabilir. Çünkü kediler alıştıkları insanlara karşı daha rahat davranır. Alışma süresi de uzun sürebilir. Aniden yaşam alanlarında gördükleri yabancı kişilerden kaçınma gösterebilirler. Bu durum onların yabani oldukları anlamına gelmez.


5-) Çorap
Çoraptan korkma durumu kediden kediye göre değişebilir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, geçmişte yaşadıkları travmalara bağlı olarak kimi nesnelere daha fazla tepki gösterebilirler. Bunlardan biri de çoraptır. Yerde sabit gördükleri çoraplar, kediler için onlar tehdit oluşturan bir durum olarak algılanabilir.


6-) Salatalık
Bununla ilgili birçok video izlemişsinizdir. Arkasını döndüğünde yerde gördükleri salatalık, kediler için çok korkutucu olmuştur. Bunun bir açıklaması da net olarak yapılamıyor. Kontrolünüz dışında bununla karşılaşması olabilir ancak kasıtlı olarak kediyi salatalıkla korkutmak tavsiye edilen bir durum değildir.


7-) Balonlar
Kediler tanımlayamadıkları, daha önce görmedikleri nesnelere karşı korku duyabilir. Bunlardan biri olan balon da kedileri korkutmaya yetebilir. Onların alanlarını işgal etmeleri veya elektriklenmeden dolayı kedilerin üstüne yapışmaları ürkütücü olarak algılanabilir.


8-) Ani Hareketler
Bazı kişiler yaptıkları ani hareketler karşısında kedilerin gösterdiği hareketleri sevimli bulabilir. Ancak bunun karşılığı kedilerde ürkme, hassaslaşma hatta travma belirtileri olabilir. Kedinin arkasından yavaşça gelip korkutulması, uykusundayken aniden uyandırılması vb. durumlarda kediler kendilerini güvende hissetmeyebilir. Hatta bu durum sahibi ile bağ kuramamasına bile neden olabilir.


9-) Hareketlerinin Kısıtlanması
Özgür ruhlu olarak bilinen kedilerin hareketlerinin kısıtlanması da adrenalin yaratabilir. İstemedikleri takdirde kucağa alıp sevmek, sevmek için zorla tutmak gibi durumlar onlar için korku yaratır. Onların saldırgan olmasını da sağlayabilir.


10-) Poşet ve Taşıma Kafesi
Genel olarak poşet sesi onlar için korkutucu olsa da kimi kediler poşet gördüğünde de ani tepki verebilir. Ayrıca veterinere gitmekten hoşlanmayan kediler de taşıma kafeslerini gördüğü anda korkma ve kaçma refleksleri gösterebilir. 


Korkan Kedi Nasıl Sakinleştirilir?

Korkan bir kediyi sakinleştirmek için öncelikle nelerden korktuğunu tespit etmelisiniz. Her kedide farkli bir korku durumu olabilir. Beraberinde ise buna göre önlemlerinizi alabilirsiniz.


Kasti olarak yapılan bir hareket varsa anında son verilmelidir. Eğer temizlik gününüzse ve elektrikli süpürgeyi açmanız gerekiyorsa kedinizi güven duyduğu bir ortamda, uzakta bırakabilirsiniz. Yanına koyacağınız kedi ödül maması da sakinleşmesini sağlayabilir.


Sizin kontrolünüzün dışında gelişen bir durumdan dolayı korkan kediniz, evin herhangi bir köşesinde saklanabilir. Bu durumda da onu çıkarmaya çalışmayın. Kedinin sakinleşip dönmesi için ona zaman verin. 

 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.