Fırsatlar

Kedi ve Köpeklerde Pika Sendromu

20-02-2023 13:14
Kedi ve Köpeklerde Pika Sendromu

Evimizde bizimle birlikte yaşayan ve ailemizin bir üyesi haline gelen evcil hayvanlarımızın sağlıklı bir yaşam sürmesi için oldukça dikkatli davranıyoruz. Ancak bazı durumlarda kedi ve köpeklerimiz çeşitli rahatsızlıklar yaşayabiliyor. Bunlardan biri olan pika sendromu, hem kedilerde hem de köpeklerde karşımıza çıkmakta olup bir tür davranış bozukluğudur. Kedi ve köpeklerde pika sendromu ciddiye alınmadığı takdirde daha büyük sorunları beraberinde getirebilmektedir. Erken teşhis için köpeklerde ve kedilerde pika sendromu belirtileri olup olmadığı incelenmeli, evcil hayvanınızın mama dışında herhangi bir nesne tüketimi dürtüsünü kontrol altında tutmalısınız.

Pika Sendromu Nedir?

Evcil hayvan sahiplerinin araştırdığı konulardan biri de pika sendromu olmaktadır. Peki pika sendromu nedir? Köpeklerde ve kedilerde pika sendromu neden olur? Evcil hayvanınızın mama dışında anormal şeyler tüketmeye çalıştığını fark etmiş olabilirsiniz. Başta bu durum onun yaramazlıklarından biri gibi dursa da pika sendromuna bir işaret olabilir. 


Pika sendromu, davranış bozukluğundan ve bazı tıbbi sorunlardan kaynaklı olarak hayvanların mama dışında şeyler (taş, toprak, eşya, kağıt, poşet vb.) çiğnemesi ve yemesi olarak tanımlanabilir. Tedavi edilmediği takdirde evcil hayvanınızın mide ve bağırsak rahatsızlığı yaşamasına hatta hayatını tehlikeye sokmasına sebep olabilir. 

Önerilen İçerik : Kediler Üşür Mü ? Kedinizi Soğuktan Nasıl Koruyabilirsiniz ?

Pika Sendromu Belirtileri

Evinizde kedi ve köpek gibi evcil hayvanınızla birlikte yaşıyorsanız, pika sendromu belirtilerini yakından takip edebilirsiniz. Kedi pika sendromu ve köpeklerde pika sendromu ortak olarak davranış bozukluğu şeklinde kendini gösterir. Hayvanınızın mamasının dışında şeyler ısırmaya, çiğnemeye ve yemeye başlaması ve bunu devam ettirmesi en önemli belirtidir. Buna ek olarak bu sorunu yaşayan evcil hayvanların belli sağlık sorunları yaşaması muhtemeldir. Bunlar;
-Kusma

-İshal

-Baş dönmesi

-Kabızlık

-Genel halsizlik durumu

-İştahın azalma göstermesi

-Ağızda kızarıklık ya da ağız ülseri

-Salya akışında artış

-Dışkılamada zorluk


gibi belirtileri fark etmeniz durumunda veterineriniz ile iletişime geçmeli gerekli durumda tıbbi yardım almanız önemlidir.

Pika Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi edilmediği takdirde pika sendromu daha büyük sorunlara yol açabilir ve minik dostunuzun hayatını tehlikeye atabilir. Bu sebeple çeşitli belirtileri yakalamanız halinde veterineriniz ile iletişime geçerek konu hakkında görüşmeli, muayeneleri gerçekleştirmelisiniz. Pika sendromu teşhisi konulduğu takdirde kedilerde pika sendromu tedavisi ve köpeklerde pika sendromu tedavisi çeşitli aşamalarda ilerler. Bu aşamaları aşağıdaki gibi sıralamak mümkün;

- Öncelikle evinizde çiğnenme potansiyeli olan eşyaları azaltmanız veya ortadan kaldırmanız gerekebilir.

- Kedi oyuncakları gibi seçenekler ile güvenilir çiğneme alternatifleri sağlayabilirsiniz.

- Yetersiz beslenme kaynaklı olabilecek pika sendromuna karşılık, beslenme düzeninde gerekli değişiklikler yapılmalıdır.

- Psikolojik sorunlar yaşayan hayvanınız için stresi azaltmaya yönelik uygulamalar yapabilirsiniz.


İleri derece sorunlarda ise en etkili çözümlerden bir tanesi ilaç tedavisi olacaktır.



IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.